Aan het eind van het tweede jaar van de emailcursus astrologie komt de volgende opdracht voor.
Een astronomieles (gedateerd 15 september 1998) van een universiteit in Hawaii vertelt over astrologie het volgende:
* Nu we weten dat de oorzaak van de beweging van de planeten niets anders is dan de zwaartekracht: wat blijft er nog over voor de astrologie? Voor professionele astronomen: luidt het antwoord: niets.

*Werkt astrologie? Het is niet voldoende mensen te vragen of ze er in geloven. Mensen geloven wat ze willen geloven. Wetenschappelijke onderzoekingen zijn noodzakelijk. We kunnen een eenvoudige test doen met een horoscooprubriek uit de krant. Als een horoscooprubriek op een bepaalde dag niet klopt, is dat nog geen bewijs. Het kan een slechte dag zijn, of een slechte astroloog. Maar dit is wel de manier om het aan te pakken.Er zijn al veel testen gedaan en er is legio bewijs dat astrologie niet kan voorspellen en het karakter van mensen evenmin kan voorspellen. Wees voorzichtig met mensen die voorspellen dat er een aardbeving in California zal zijn in 1999 of dat Madonna in 1998 in het nieuws zal zijn. Het is makkelijk om zulke vage voorspellingen te doen.

*Kan de astrologie werken? Kan het zijn dat er krachten zijn waar we nog niets van weten? Er kunnen misschien wel andere krachten zijn waar we nog niets van weten maar een van de principes van de wetenschap is dat je geen dingen gaat uitvinden die we niet nodig hebben. Wetenschappers gaan heus geen tijd spenderen aan mysterieuze krachten, tenzij ze er van overtuigd zijn dat het iets doet. Een andere reden waarom astronomen skeptisch zijn is omdat de Zon vanwege de precessie al 2000 jaar lang niet meer in het dierenriemteken staat waar de kranten het over hebben. En wat dacht je van Uranus, Neptunus en Pluto?

* Waarom geloven mensen erin? De belangrijkste reden is omdat mensen orde zoeken in hun leven. De statige beweging van de planeten bood tegelijkertijd orde en een mysterie aan, waardoor de suggestie gewekt werd dat er iets betekenisvols aan de hand was. Maar we hebben het mysterie al opgelost. Het is eenvoudigweg de zwaartekracht.

*Waarom gaan mensen nog steeds naar astrologen? Simpel, mensen willen graag dat anderen hen vertellen wat ze moeten doen. En het is makkelijker om iemands karakter te raden uit zijn dierenriemteken dan de moeite te nemen om zo iemand echt goed te leren kennen. Astrologen hebben voorts de neiging optimistisch te zijn en het ego van mensen te strelen. Lees de horoscooprubrieken maar eens en je zult het zien. Moeten we ons er druk over maken? Deze krantenrubrieken promoten onwetendheid en bijgeloof. Maar het advies is meestal onschuldig en zelfs wel eens gezond. Het gevaar ontstaat als presidenten gebruik gaan maken van astrologie voor hun diplomatieke beslissingen of wanneer onschuldige mensen misbruikt worden door televisieprogramma’s die er 480 gulden per uur voor vragen.
Dit was de letterlijke tekst (in vertaling) over Astrologie in een Astronomieles van een universiteit op Hawaii.

(Notabene)

De opdracht is een weerwoord te schrijven. Onder Sub Pages rechts vind je diverse cursisten over dit onderwerp.